Klassisk ballett

Hva er klassisk ballett? Klassisk ballett er opprinnelsen til de fleste sceniske danseformene vi har i dag, slik som jazz, lyrisk og moderne, og har derfor også vært med på å forme hvordan vi jobber med all slags danseteknikk. I en ballettklasse er det fokus på god kroppsbeherskelse –  og holdning, en balanse mellom å opparbeide seg styrke og bevegelighet, å få god koordinasjon og ikke minst å beherske den klassiske ballettens egenart og stil. Målet er å utvikle grasiøse dansere som kan bevege seg tilsynelatende uanstrengt både gjennom rolige og sarte bevegelser, kraftfulle hopp og hurtige og lekne trinnkombinasjoner.

 

Hva kan du forvente deg av ballettklassen? En ballettklasse har en relativt fast oppbygning av øvelser uavhengig av nivå. Klassen begynner ved barren; stangen ved veggen som gir oss bedre balanse. Ved barren varmer vi opp kroppen ved å øke både belastningen, tempoet og kompleksiteten  gradvis gjennom barreøvelsene. Samtidig øver vi på trinn og elementer som senere skal gjøres i senter; altså uten støtte fra barren. I senter har vi f.eks. rolige sekvenser med fokus på armbevegelser, beinløft og balanse, valser med fokus på forflytning og pirouetter (turns), små hurtige hoppekombinasjoner og lengre kombinasjoner med kraftfulle sprang. Musikken er som regel klassisk pianomusikk spesialskrevet for ballettklasser, men av og til varierer vi med popmusikk.

 

Hva skiller en nybegynnerklasse fra en videregående klasse? Oppbygningen av klassen er lik uansett nivå. Men pedagogen tilpasser antall øvelser, varighet og tempo på hver øvelse, kompleksiteten på trinnene og tekniske krav til koordinasjon, kroppsbeherskelse, styrke og bevegelighet til nivået på elevene.

 

Hva forventes av deg som ballettelev? Du skal stille til hver time med ballettdrakt, longs – og sko og med håret oppsatt. Vær oppmerksom og fokusert på å huske de tilbakemeldingene pedagogen gir til deg personlig og til klassen som helhet. Jobb med tilbakemeldingene du fikk i forrige time. Spør når det er noe du ikke forstår eller lurer på. Samtidig er det viktig å hjelpe hverandre, gi ros og applaus slik at alle har det trygt og godt i klassen og utvikler seg sammen.

 

Kleskode KLASSISK BARN 1 og KLASSISK BARN 2:

Må ha hvite eller lys rosa ballettsko, (vi tillater ikke sko fra Hennes og Mauritz eller tilsvarende), anbefaler ballettdrakt evt. med skjørt og ballettlongs. Håret må være i strikk. Helst hårtopp.

KLASSISK BALLETT fra nivå barn 3:

Må ha hvite eller nude ballettsko, anbefaler ballettdrakt/ body, ballettlongs, skjørt / danseshorts. Håret oppsatt.

Janne Eck-Olsen

Utdannet ved The Urdang Academy of Ballet and Performing Arts i London, med bachelor i utøvende dans. Har danset med flere større ballettkompanier, blant annet London City Ballet, og jobbet fast som solist i Vienna Festival Ballet. Uteksaminert innenfor RAD, IDTA, og ISTD. Hun har et stort regi-ansvar under våre danseshow i Olavshallen. Underviser i Klassisk ballett, tåspiss, Contemporary ballet, Stepp og Commercial jazz.
Har vært pedagog på Step by Step siden våren 2007.

Marthe Aagesen

Marthe har sin utdannelse fra Spin Off Forstudium i Dans og yrkesutbildningen ved Balettakademien i Stockholm. I 2014 var hun med å starte dansekollektivet Erling Ero, som har gjort større og mindre forestillinger rundt om i Sverige. Som frilanser jobber hun med egne prosjekter, både som koreograf og danser. Underviser i småbarnsballett, barneballett, klassisk, jazz og lyrisk jazz på Step by Step. Har vært instruktør siden høsten 2017.

Emily Daisy Colton

Emily begynte å danse som barn og gikk deretter på danselinja ved Trondheim Katedralskole og Spin Off Forstudium i dans i Oslo. Hun har bachelorgrad i dans (samtidsdans) fra Northern School of Contemporary Dance i Storbritannia, hvor hun også har erfaring fra å undervise barn og ungdommer. Hun har fullført Praktisk-pedagosisk utdanning ved NTNU. Hos oss underviser hun i småbarnsballett, barneballett, klassisk barn, lyrisk jazz barn og jazz barn.

Har vært pedagog på Step by Step siden høsten 2020.

Kamilla Moen

Kristin Moen

Kristin begynte å danse på Step by Step da hun var 3 år gammel. Siden da har hun gått på Dansenlinja ved Trondheim Katedralskole og studert dans på fakultet for utøvende kunstfag ved Universitet i Stavanger. Hun har erfaring fra å undervise i dans og vikariere på Hoeggen Ungdomskole og Step by Step. Nå studerer hun på NTNU for å bli grunnskolelærer. Hos oss underviser hun i barneballett, moderne, contemporary jazz, lyrisk jazz barn og klassisk barn.

Har vært pedagog på Step by Step siden høsten 2020.

Sigrid Dugstad

Katharina Nøkling – Eide